Den giftfria förskolan

Sedan Naturskyddsföreningen startade projektet 2013 har Operation giftfri förskola spridit sig snabbt över Sverige. Idag jobbar 75 procent av landets kommunala förskolor med konceptet giftfri förskola. Till det kommer en mängd privata förskolor. Med hjälp av engagerade ideellt aktiva, föräldrar, förskolepersonal och politiker har mängder med farliga ämnen från den svenska förskolan försvunnit.

Operation giftfri förskola startades av Naturskyddsföreningen år 2013. Målet var att minska de miljögifter som barnen utsätts för på förskolorna. Det nåddes genom att kartlägga vilka källor till farliga ämnen som finns på förskolorna, informera föräldrar, personal och politiker och få förskolorna att byta ut de produkter som innehåller farliga ämnen.

Eftersom barn växer och utvecklas är de särskilt känsliga. Undersökningar har visat att förskolan har högre halter av farliga ämnen än andra inomhusmiljöer.

Projektet började med en inventering av 129 förskoleavdelningar i 40 kommuner. Resultaten visade att många områden i förskolemiljön behövde förbättras för att minska förekomsten av miljögifter.

För en giftfri förskola kan följande checklista från Naturskyddsföreningen vara till nytta:

1. Gallra bland plastleksakerna
Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Gallra samtidigt ut leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när du tar i dem.

2. Nobba lek-elektronik
Plocka bort gamla mobiler, uttjänta tangentbord och annan elektronik som hamnat i leksakslådan. Prylar som inte är tillverkade för att vara leksaker har inte lika hårda miljökrav som äkta leksaker och kan därför innehålla mer farliga ämnen. Detta gäller särskilt gammal elektronik.

3. Lek med leksaker
Väskor, skor och smycken från vuxenvärlden är kul att klä ut sig med, men de är inga leksaker och kan innehålla sådant som är förbjudet i leksaker. Detsamma gäller för konstnärsmaterial och skapande med skräp.

4. Låt barnen gosa giftfritt
Tvätta nyinköpta gosedjur innan de får barnens kärlek. Passa på att tvätta annan nyinköpt textil också.

5. Maxa ekomaten
Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Ekomaten innehåller mindre rester från bekämpningsmedel.

6. Skrota konserverna
De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Vår undersökning visade att åtta av tio förskolor ger barnen mat från konservburkar. Kartongförpackningar är ett bättre val.

7. Värm utan plast
Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Förvara också maten i annat än plastkärl.

8. Handskas rätt med maten
Undvik plasthandskar av vinyl. Undersökningar visar att de flesta av dessa handskar innehåller höga halter hormonstörande ämnen som kan överföras till maten och barnen. Om personalen behöver använda handskar är andra material, som till exempel nitril, bättre.

9. Byt blöja utan skumma kemikalier
Kolla om skötbord innehåller PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns. Om personalen använder handskar är tipset att skippa vinyl även här.

10. Låt barnen slumra sött
Hitta alternativ till sovmadrasser med PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.

11. Skippa gammalt skumgummi
Undersökningar visar att gamla prylar av skumgummi ofta innehåller bromerade flamskyddsmedel. Rensa bort.

12. Superviktig städning
Städning ska göras när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs runt i luften under städningen. Eftersom reningsverken har svårt att ta bort miljögifterna som kommer via avloppet, är det bäst att dammsuga först innan våttorkning. Miljögifterna oskadliggörs när de förbränns. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel.

13. Peppa parfymfritt
Barn bör undvika doftande produkter eftersom det kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst. Doftspray är tabu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *